Veelgestelde vragen
1

Hoe lang duurt het voor het gele koorts vaccin werkzaam is?

Het vaccin moet minimum tien dagen voor aankomst gegeven worden.
2

Worden de vaccinaties terugbetaald via de mutualiteit.

De terugbetaling van de vaccinaties is afhankelijk van uw mutualiteit. Wij adviseren u om een kopie van uw factuur op te sturen naar uw mutualiteit. Dit is voldoende om eventuele terugbetaling te ontvangen.
3

Kan ik mij tegen de griep laten vaccineren in de reiskliniek?

Ja, het griepvaccin is ook voorradig in de reiskliniek.
4

Mag ik gevaccineerd worden als ik ziek ben/ een verkoudheid heb?

Bij lichte koorts, een verkoudheid of een beetje diarree kan u zonder probleem ingeënt worden. Bij hoge koorts (meer dan 38.5°C) worden vaccinaties beter uitgesteld.
5

Herhaling gele koorts vaccin nodig?

De WHO besliste in 2016 dat het bewijs van vaccinatie tegen gele koorts levenslang geldig is. Het is echter niet zeker dat iedereen levenslang beschermd is na een eerste vaccin. Daarom wordt meestal een éénmalige herhaling geadviseerd bij een volgende reis naar gele koorts gebied.
6

Hoe lang voor de reis kan ik mij best laten vaccineren?

Zodra u zeker bent van uw bestemming kan u een afspraak maken voor een consultatie. Deze afspraak plant u liefst 6 tot 8 weken voor uw vertrek.
7

Ik heb een last-minute reis geboekt. Heeft vaccineren dan nog zin?

Ja! Vaccineren heeft altijd zin. De meeste vaccins zijn vrij snel werkzaam.
8

Ik ben mijn “gele” vaccinatieboekje kwijt. Wat nu?

Als uw vaccinatie gebeurt is in het Jan Yperman ziekenhuis kan u een duplicaat verkrijgen. Hiervoor zal u een administratieve kost van 20€ aangerekend worden.
9

Ik ga met kinderen op reis. Vanaf welke leeftijd kunnen zij gevaccineerd worden?

De meeste reisvaccinaties worden vanaf 9 maanden gegeven. Welke vaccinaties nodig zijn is afhankelijk van de reisbestemming; reisduur; reisomstandigheden. U maakt het best een afspraak om dit te bespreken.
10

Ik ben zwanger en heb een tropische reis gepland, wat nu?

Reizen als u zwanger bent is meestal geen probleem. Het is belangrijk dit te vermelden tijdens de consultatie. In sommige gevallen is het verstandig om een reis uit te stellen of de bestemming aan te passen. Tijdens een zwangerschap kunnen ziekten ernstiger verlopen en zijn de behandelingsmogelijkheden beperkt.

Ook als u van plan bent om binnenkort zwanger te worden is het belangrijk om dit tijdens de consultatie te vermelden.

11

Hebben de vaccinaties bijwerkingen?

In de meeste gevallen heeft u na een vaccinatie weinig last van bijwerkingen. Meestal zijn bijwerkingen niet ernstig en betreft het lichte koorts of een rode, gezwollen plek waar de prik is gegeven. Kleine kinderen kunnen wat hangerig zijn en vaker langer huilen. Bijwerkingen gaan meestal binnen enkele dagen vanzelf over.
Ook als u van plan bent om binnenkort zwanger te worden is het belangrijk om dit tijdens de consultatie te vermelden.
12

Ik ga naar een luxe resort. Heb ik dan ook vaccinaties nodig?

Ja. Ook bij een verblijf in een resort kan u in aanraking komen met besmet eten of drinken. Daarnaast komt u wellicht ook buiten het resort, waar u aan bepaalde gezondheidsrisico’s kan worden blootgesteld. Ook als u van plan bent om binnenkort zwanger te worden is het belangrijk om dit tijdens de consultatie te vermelden.
13

Kunnen vaccinaties de anticonceptiepil beïnvloeden?

Neen, de werking van de anticonceptiepil wordt niet verstoord door vaccinaties.
14

Moet ik voor herhalingsvaccinaties terug naar het ziekenhuis?

Neen, de huisarts kan herhalingsvaccinaties toedienen. Enkel voor gele koortsvaccinatie kan u niet bij uw huisarts terecht.

U mag steeds langskomen voor herhalingsvaccinaties in de reiskliniek. Als u langskomt voor herhalingen zullen we steeds alle vaccinaties controleren en bijkomend reisadvies geven.

15

Moet ik ook langskomen als ik het gele koorts vaccin niet mag krijgen?

Ja. Indien u de vaccinatie niet mag krijgen kan er een officieel medisch attest meegegeven worden. Naast het gele koorts vaccin worden alle andere vaccinaties nagekeken en reisadvies gegeven.
U mag steeds langskomen voor herhalingsvaccinaties in de reiskliniek. Als u langskomt voor herhalingen zullen we steeds alle vaccinaties controleren en bijkomend reisadvies geven.
16

Bestaat er een vaccinatie tegen malaria?

Tot op heden bestaat er helaas nog geen effectief vaccin tegen malaria. U mag steeds langskomen voor herhalingsvaccinaties in de reiskliniek. Als u langskomt voor herhalingen zullen we steeds alle vaccinaties controleren en bijkomend reisadvies geven.
17

Kan de huisarts ook voorschrift geven voor malaria medicatie?

Ja. Indien u naar uw huisarts gaat voor malaria medicatie, vraagt u best om uw vaccinaties ook te controleren.
18

Kan ik mijn medicijnen zomaar meenemen op reis?

Als u medicatie meeneemt op reis neemt u best een geneesmiddelenoverzicht mee van de medicijnen die u moet nemen. Dit is handig als u een arts moet raadplegen, als u de medicijnen verliest of als de douane u controleert. Sommige geneesmiddelen vallen onder de opiumwet en worden als verdoving beschouwd. Dit geldt bijvoorbeeld voor slaapmedicijnen, sommige pijnstillers en ADHD-medicijnen. Als u deze medicijnen meeneemt heeft u een specifieke medische verklaring van uw huisarts nodig.
19

Kan ik ook buiten de kantooruren langskomen voor vaccinaties?

U kan (bijna) dagelijks langskomen van 8u tot 16u voor vaccinaties tijdens de weekdagen – telkens op afspraak. Elke woensdag zijn er vrije consultaties van 13u tot en met 15h. U dient ten laatste om 15h aangemeld zijn aan het onthaal. Op feestdagen zijn er geen vrije consultaties. Sommige geneesmiddelen vallen onder de opiumwet en worden als verdoving beschouwd. Dit geldt bijvoorbeeld voor slaapmedicijnen, sommige pijnstillers en ADHD-medicijnen. Als u deze medicijnen meeneemt heeft u een specifieke medische verklaring van uw huisarts nodig.
20

Waarom moet ik voor de consultatie betalen?

Tijdens uw consultatie krijgt u naast de benodigde vaccinaties altijd een persoonlijk reisadvies door een gespecialiseerd verpleegkundige die volledig op de hoogte is van de laatste richtlijnen. Daarnaast is er altijd ruimte voor eventuele vragen aan de arts.